mandag 14. november 2016

Det sosiokulturelle perspektivet

I forbindelse med globalisering og den økte migrasjonen i nyere tid har kulturpsykologi fått økt akutalitet. Det sosiokulturelle perspektivet innebærer at barnet er født inn i en verden som allerede er formet gjennom historiske og kulturelle prosesser som har eksistert allerede før barnet ble født, og vil fortsette videre (Hundeide, 2006). De kulturelle og historiske prosessene som har formet samfunnet vil også legge føringer for hvordan barnets utvikling skjer. I forbindelse med dette beskriver Hundeide (2006, s. 273) barnets utvikling som en reise inn i et kulturelt landskap. Videre beskriver han landskapet ved at barnet og dets foreldre har flere valgmuligheter til å skifte retning og ulike måter å komme seg frem på. Med denne metaforen beskriver han mangfoldet i barnet utvikling under ulike sosiokulturelle og økologiske forhold, i motsetning til Piagets forståelse av barnets utvikling i universielle stadier (Hundeide, 2006).

De kulturelle føringene som legger rammer for samfunnet overføres til barn gjennom dialog og samhandling. Barn sosialiseres inn i sosiokulturelle rammer,  som danner grunnlaget for hvordan vi samtaler og oppfatter verden (Hundeide, 2006). I ulike samfunn er det fokus på barns integrasjon i normerte mønstre, det vil si typiske utviklingsveier og karrierer som en bør og er typisk å gjøre (Frønes, 2013).  Barnet kan kvalifisere seg til ulike karrierer gjennom sin sosiale posisjon, bakgrunn eller gjennom påvirkninger det blir utsatt for. For å forstå barnets utvikling kan en ikke kun forstå barnet individuelt, men en må i tillegg forstå det i det sosiokulturelle landskapet det befinner seg i. Kjennetegnet ved kulturpsykologiske tilnærminger til psykologisk utvikling er oppfatningen av at mennesker er grunnleggende sosialt, og at psykologisk utvikling springer mer ut av forhold mellom mennesker enn prosesser inne i individet (Guldbrandsen, s. 253).

Frønes, I. (2013). Å forstå sosialisering. Oslo: Gyldendal Akademisk
Hundeide, K. (2006). Diskurser, redskaper og kontrakter i barns utvikling: et kulturpsykologisk perspektiv. I L. M. Gulbrandsen (red.), Oppvekst og psykologisk utvikling (s. 272-291). Oslo: Universitetsforlaget. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar